Standard
Japán Akita Standard

FCI standard sorszáma: 255.

FCI besorolás: 5. fajtacsoport – Spiccek és ősi típusú kutyák

Szekció: 5. szekció – Ázsiai spiccek és rokon fajták

Származási helye: Japán

Az érvényes standard kiadása: 2001.03.13.

Munkavizsga nem kötelező

Felhasználás - Kísérőkutya

Általános megjelenés: Nagy termetű, erős felépítésű, arányos testalkatú, sok szubsztanciával, a másodlagos nemi jelleget jól tükröző jegyekkel. Egyszerűségében nagyfokú nemesség és méltóság jellemzi.

Fontos testarányai: A mar magasságának a törzshosszhoz való aránya 10:11, a szukánál a törzs valamennyivel hosszabb.

Magatartás: Nyugodt, engedelmes, hűséges és fogékony.

Fej: A koponya arányos a törzzsel. A homlok széles, a homlokbarázda (stop) hangsúlyozott, de nem ráncos. A pofák közepesen fejlettek, az orrhát egyenes, az orrtükör nagy és fekete. Fehér színű egyedeknél a hússzínű orr megengedett. Az arcorri rész közepesen hosszú és erős, a töve széles, az orr felé elkeskenyülő, de nem hegyes.

Fogak: Fogazata erős, harapása ollós. Az ajkak feszesek.

Nyak: Vastag és izmos, lebernyeg nélkül, jól aránylik a fejhez.

Szemek: Relatíve kicsik, majdnem háromszög alakúak (mandulavágásúak), mérsékelten távol elhelyezkedők. Színük sötét barna, minél sötétebb a kívánatos.

Fülek: Viszonylag kicsi, majdnem háromszög alakú, a csúcsokon enyhén lekerekített. Kellően távol helyezkednek el, állóak, figyelő helyzetben előre felé állnak.

Törzs: A hát egyenes és masszív, az ágyék széles és izmos, a mellkas mély és széles. A bordák közepesen íveltek, a has felhúzott.

Farok: Magasan tűzött, vastag, karikában hordja a hát felett. A farok vége lefelé húzva majdnem a csánkig ér.

Mellső végtagok: A lapockák mérsékelten dőltek, fejlettek. Az alsó lábszár egyenes, csontozata erőteljes. A könyök jól illeszkedik a törzshöz.

Hátsó végtagok: Igen fejlettek, erősek, mérsékelten szögeltek.

Mancsok: Vastag, kerek, mérsékelten ívelt, az ujjak szorosan záródnak.

Mozgás: Rugalmas, ruganyos és erőteljes.

Szőrzet: A fedőszőr egyenes és durva, az aljszőrzet puha és tömött. A marnál és a faron kicsit hosszabb a szőr, a farok szőrzete a test többi részén lévőhöz viszonyítva a leghosszabb. Színek: Vörös, szezám, (tigris-) csíkos és fehér.

A jelzett színeknél (a fehér kivételével) urajiro-nak kell lennie. Urajiro: Fehér szőrzet a pofa szélén és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason, a hason, a farok alsó vonalán és a lábak belső oldalán.

Méret: Marmagasság: kanok 67 cm, szukák 61 cm, +/- 3 cm eltérés megengedett.

Hibák: Az előzőektől való mindennemű eltérést hibának kell minősíteni, de a hibák megítélésének erőssége legyen arányban annak funkcióbeli súlyosságával.

- Szukás kanok, kanos szukák.

- Előre-, vagy hátraharapás.

- Hiányos fogazat.

- Foltos nyelv.

- Világos szemszín.

- Rövid farok.

- Félénkség.

Diszkvalifikációs hibák: Lógó fülek. Lógó farok. Hosszú, torzonborz szőrzet. Fekete maszk. Fehér szőrszínen eltérő színű jegyek (pl. pinto).

 

Megjegyzés: A kanoknak két leszállt herével kell rendelkezniük.





 


sitemap