Munkavizsga törzskönyvezett szánhúzókutyáknak

Fajták: alaszkai malamut, samoyed, szibériai husky, grönlandi kutya

Lebonyolítók:
MEOE Északi és Szánhúzó Kutyások Klubja
Északi és Szánhúzó Kutyások Sportklubja


A munkavizsga során elérhető címek és a kapcsolódó feltételek:

Dolgozó Fogatkutya (WS-Working Sleddog) - a cím eléréshez a következő feltételek szükségesek:
A fogatnak, amelyben a kutya fut, legalább három versenyen teljesítenie kell a szintidőt.
Szintidő: A fogat, a verseny összesen 2 illetve 3 napján (a verseny futamjainak számától függ)  futott, összesített ideje nem lehet több, mint az adott kategória első helyezettjének összesített idejének másfélszerese. Amennyiben ez nem teljesül, a verseny eredménye nem számítható be a munkavizsgába.
Az adott kategóriában min. 3 fogatnak kell elindulnia.
A versenypálya hosszúsága nem lehet kevesebb, mint 4,5km.
A kutya O1, O2, A1, B1, B2, C1, C2, D1, D2 kategóriákban indulhat a címért. Nem kötelező mindhárom versenyen ugyanabban a kategóriában versenyeznie.
A fogat állhat különböző fajtájú kutyákból is, a versenyszabályzatnak megfelelően. (Husky fogatban lehet malamut és samoyed is, de az eredmény a husky fogatok közé számít be.. Malamut/samoyed/grönlandi fogatban e 3 fajta vegyítve is lehet.)
A versenyeket, a Magyarországon elfogatott versenyszabályzat alapján kell megrendezni.
Az eredményt az ÉSZSK igazolja.

Dolgozó Vezérkutya (WLD- Working Lead Dog) – a cím eléréséhez a következő feltételek szükségesek:
A kutyának min. 5 versenyen kell vezérkutyaként szerepelnie, úgy, hogy az általa vezetett fogat minden versenyen teljesítse a WS (Dolgozó Fogatkutya) cím eléréséhez megszabott limitet. A kutya vagy egyedül vezeti a csapatot, vagy olyan kutyával együtt, amely nem rendelkezik WLD címmel.
Az eredményt az ÉSZKSK igazolja.


A fogathajtó versenyekre vonatkozó különös feltételek:
Normál fogathajtó verseny esetén a maximális hőmérséklet 15 °C.
Ha az átlagos hőmérséklet ennél magasabb, akkor a verseny szervezőinek lehetősége van korrekciós intézkedéseket tenni: lerövidíteni a pályát, vagy átütemezni az indítások idejét vagy törölni a futamot.
Figyelembe kell venni a pálya fekvését (az árnyékos zónák aránya nyitott pályához képest) és a nap során várhatóan kialakuló időjárási viszonyokat és ez alapján kell meghozni a döntést.
Egyéb vis major esetén (pl. árvíz, vadászat, váratlan útakadály, kirándulók, egyéb) a szervezők dönthetnek a pálya lerövidítése, vagy az aznapi futam eltörlése mellett.
Rövidítés esetén a futam beszámít a munkavizsgába.


Munkavizsga lebonyolításának menete a fajtatiszta (FCI) szánhúzókutyák számára

1.    A munkavizsgára készülő kutyának kiállításra kerül egy teljesítmény igazolás adatlap az ÉSZKSK vezetősége részéről, mely a munkavizsgázás során elért eredményeket fogja tartalmazni a kutya adatai mellett.
Ehhez az adott kutya törzskönyvét szükséges bemutatni akár egy versenyen, akár egyéb rendezvényen.

2.    A munkavizsga feltételeinek teljesítése után ezen adatlap alapján kerül majd kiállításra a Munkavizsga oklevél. (Díja a MEOE mindenkori díjszabása szerint – a champion oklevél kiváltásával megegyező.) Munkavizsga oklevél kiváltásának menete: a teljesítmény igazolás adatlapot az adott kutya törzskönyvének másolatával be kell nyújtani a MEOE Szánhúzó és Északi Kutyások Klubja (illetve utódja) részére, mely továbbítja a MEOE elnöke felé.

3.    Munkavizsgába beszámító versenyek (egyéb, a munkavizsga feltételeinek teljesülése esetén)
- az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja által rendezett versenyek
- FISTC EB / VB versenyek (ilyenkor nincs szükség külön ellenőrzésre, hisz a FISTC ezt megteszi, és az eredménylista részletes)
- az ÉSZKSK testvéregyesülete, a BSSC-Austria versenyei, amennyiben az ÉSZKSK vezetőségéből a verseny helyszínén tartózkodik valaki és intézi a szükséges adminisztrációt.

4.    A munkavizsgára készülő kutya gazdájának lehetőség szerint az adott verseny előtt 1 héttel emailen jeleznie kell a munkavizsgázás tényét az ÉSZKSK vezetősége felé, a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében.

5.    A verseny helyszínén a rajtban a futamok során az ÉSZKSK vezetőségének egy tagja, vagy egy, a vezetőség által megbízott személy ellenőrzi a munkavizsgán résztvevő kutyát.

6.    3 napos verseny során, ha 1 futam törlésre kerül, de eredményt hirdetnek, a 2 másik futam érvényessége esetén is beszámít az eredmény a munkavizsgába (amennyiben az egyéb feltételek teljesülnek).

7.         Alsókorhatár a munkavizsgán történő részvételhez: a FISTC és hazai versenyszabályzat figyelembe vételével 2011. őszétől: 15 hónapos kor.
Felső korhatár nincs.

 
sitemap