Dogdancing szánhúzóval? Miért ne?


 



Először is azoknak, akik nem ismerik ezt a sportot dióhéjban a lényege: Egy- főleg hazánkban- újnak számító sportról van szó. Kutya és gazdája különböző trükköket mutatnak be zenére, természetesen követve annak ritmusát. A ’kűrök’ témája lehet egyszerűen tánc, vagy valamilyen történet- mint a műkorcsolyában.
Mint minden kutyának- a szánhúzóknak is szükségük van arra, hogy ne csak fizikailag de mentálisan is foglalkozzanak velük. A szokásos alapengedelmességi gyakorlatok egy idő után unalmassá, monotonná válnak, a gazdi és a kutya számára is.

 
 

A dogdance gyakorlatokból viszont rengeteg van, és mindig ki lehet még találni valami újat, ráadásul ismerőseinket is elkápráztathatjuk, milyen ügyes kutyánk van.
Én ebbe a sportba először a Border Colliemmal, Nidhoggal kóstoltam bele, és mivel ő az első perctől kezdve imádta, gondoltam kipróbálom a szánhúzókkal is- miért ne? Elsősorban a legfiatalabb szamimat, Freya-t „gyötörtem” ezekkel az agytágító gyakorlatokkal – meglehetősen jó eredménnyel. Lelkesen, heves farkcsóválások közepette szlalomozik, forog-pörög, vagy épp ugrik át a hátam felett. Hogy mitől válik egy szánhúzó ilyen készségessé? A megfelelő motivációtól - a mi esetünkben a jutalomfalattól. A dogdancing tanítása során ugyanis kizárólag pozitív megerősítést használunk: ha valamit jól csinál a kutya, akkor jutalmat kap, ha elrontja, akkor pedig semmit.
Az alapgyakorlatokat, mint a tolatást, láb közötti szlalomot, kézátugrást bármelyik kutya könnyedén elsajátítja. Ezek után már csak idő, türelem és kitartás kérdése, hogy meddig jut el az ember - akár egy komplett kűr összerakásáig is! Természetesen nem csak ez lehet a cél, hiszen a sport lényege, hogy kutya és gazda jól érezzék magukat a gyakorlás során, hogy megtanuljanak egymásra figyelni, és ezáltal még szorosabb legyen a kapcsolat kettejük között.
Freya pár hónap alatt elég sok trükköt elsajátított, ezért úgy döntöttem, megpróbálok vele is összerakni egy kis programot a májusi dogdance bajnokságra. Az Omega együttes Léna c. számára kezdtünk gyakorolni egy igen testhezálló témájú – szánhúzós kűrt. Természetesen nem a győzelem volt a cél (hiszen Niddel is abban a kategóriába neveztünk és meg is nyertük, amibe Freyaval), hanem hogy megmutassuk: a szánhúzók nem reménytelenül képezhetetlen kutyák. Sajnos mivel a versenyen nem lehet motivációs eszközöket használni, Freya érdekesebbnek találta a ring mellett üldögélő családtagokat, mint a szlalomozást, ennek ellenére pár dolgot igazán szépen végrehajtott, és ha nem is fogok soha nosztalgiával visszagondolni a szereplésünkre, azért nem adjuk fel! Jövőre ugyanott, ugyanakkor…


 


Ha valaki kedvet kapott ehhez a vidám, változatos és érdekes kutyás sporthoz, látogasson el a www.dogdancing.fw.hu oldalra, ahol rengeteg hasznos információt találhat a kiképzésről, a trükkökről, jó tanácsokat a kűr megalkotásához, valamint videókat a magyar és külföldi dogdancerek kűrjeiről.
Jó szórakozást!

Fazekas Emese & Az Iceblazer csapat
www.iceblazer.hu
www.samindex.fw.hu

 
sitemap