Malamut betegségek "Chondrodiszplázia"

Malamut betegségek – 2. rész

Chondrodiszplázia – malamut törpeség

A chondro (porc) diszplázia egy genetikai rendellenesség, melynél a kölykök csont deformáltságokkal születnek, ami a növekedés folyamán rendellenes formájú és hosszúságú végtagokban nyilvánul meg. A „törpeségként” is ismert chondrodiszpláziát egy egyszerű recesszív gén okozza, ami azt jelenti, hogy mindkét szülőnek hordoznia kell ezt a gént ahhoz, hogy érintett (chondrodiszpláziás) kölykeik szülessenek.

Nagyon fiatal kölyköknél (6 hét alatti korban) a deformáltságot általában még a gyakorlott szemnek is lehetetlen észrevenni röntgen-felvétel nélkül. A chondrodiszpláziás kutyák (törpék) különböző fokban lehetnek érintettek. Néhány felnőtt majdnem normálisnak tűnhet, talán csak szokatlanul alacsonynak, míg mások zavaróan hasonlatosak egy Basset Houndhoz. A chondrodiszpláziás malamutok lehetnek különböző méretűek, úgy, mint a normálisak. Ismerünk „törpe” malamutokat, akiknek a marmagassága 26 inch (66,04 cm) vagy 27 inch (68,58 cm).

Miután nyilvánvalóvá vált az 1970-es években, hogy a chonrodiszplázia öröklődése egy egyszerű recesszív minta, az AMCA (Amerikai Alaszkai Malamut Klub) egy teszt-tenyésztési programot valósított meg, hogy megkülönböztessék a hordozókat a nem hordozóktól. Bár ez a program esetenként viták forrása volt, nem kétséges, hogy nagyon eredményes volt abban, hogy korlátozta a chondrodiszpláziát hordozó egyedek számát a tenyészpopulációban. Az AMCA Chondrodiszpláziát tanúsító bizottsága a mai napig is aktív és együttműködik az Alaszkai Malamut Kutatási Alappal, hogy egy DNS tesztet készítsenek, amely egyszerűsítené a hordozók és a nem hordozók azonosítását


Forrás: Internet

A cikket lefordította: Romoda Csilla

 
sitemap